Kinoekraanil kohtuvad karakatid ehk Peipsiveere mädmäksilikud autod, võluvad mittekohad Tartus, metsiku saksa naise elu vee ja elektrita, vallatu kits ja segased külapeod, Annelinna elanike erinäolised elud, mälestuslik Petseri, limaseened ja kosmoseuuringud ning muidugi ellujäämise kunstnikud tänasest päevast ja aastate tagant.

Dokprogrammi kunstiline juht Kaarel Kuurmaa ütleb: „Tegu on Eesti kinoloos erakordse sündmusega, milles kohtuvad kodumaised ja rahvusvahelised filmitegijad, kes kõik leidsid omaenda lähenemise ellujäämise kunstide kontseptsioonile. Tulemuseks on tugev tervik, mis värskendab meie arusaama Tartu kultuuripealinna areaalis toimuvast. Ehkki filmitegijad töötasid eraldi ja iseseisvalt, tekkis nende vahel põnev dialoog ning välja joonistuvad sarnased kujundid ja teemad.“

Kogumiku „Metsik lõuna“ filmid ja autorid: „Ellujäämise kunstnikud“ (Jaan Tootsen), „Eluteelised“ (Viesturs Kairišs / Läti), „Hilda Ha. Võrgust väljas“ (Eva Kübar), „Jõgi ja kass“ (Maria Aua), „Maja“ (Carl Olsson / Rootsi, Taani), „Parim päev karakatile“ (Andrey Paounov / Bulgaaria), „Vaatamise kunst“ (Andris Gauja, Läti), „Õmblusmasin“ (Ülo Pikkov).

Filmikogumikule on animatsioonid teinud auhinnatud Eesti animaator Sander Joon.

Filmid on eesti-, inglise-, vene- ja saksa keeles ning eesti- ja ingliskeelsete subtiitritega. Kogumikku saab näha kinodes üle Eesti alates 5. maist.

Ellujäämise Kunstide Dokprogramm kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi. Filmidest rohkem: https://tartudok2024.ee/filmid/